اختلال خواب در کودکان
اختلالات خواب شرایطی هستند که استراحت کافی را برای کودکان دشوار می کنند یا باعث خواب آلودگی بیش از حد می شوند. اختلالات خواب در دوران کودکی با کاهش توجه، یادگیری، حافظه و تمرکز بر عملکرد مدرسه تأثیر می گذارد. علاوه بر این، اختلالات خواب می تواند بر رفتار کودک تأثیر بگذارد و باعث تحریک پذیری و بیش فعالی شود.
کودکان و نوجوانان به حداقل 9 ساعت خواب در هر شب نیاز دارند. مشکلات خواب و کمبود خواب می تواند تأثیرات منفی بر عملکرد کودکان در مدرسه، فعالیت های فوق برنامه و در روابط اجتماعی داشته باشد.
کمبود خواب ممکن است باعث شود:
- حوادث و جراحات
- مشکلات رفتاری
- رفتار تکانشی
- مشکلات خلقی
- مشکلات حافظه، تمرکز و یادگیری
- مشکلات عملکردی
- زمان واکنش کندتر
- پرخوری
علائم اختلال خواب در کودکان
اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را از مشکل خواب نشان داد، با پزشک اطفال خود صحبت کنید:
- خرناس
- تنفس در هنگام خواب مکث می کند
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکلات خواب در طول شب
- مشکل بیدار ماندن در طول شب
- مشکل خواب آلودگی در طول روز
- کاهش غیر قابل توضیح در عملکرد در طول روز
- رویدادهای غیرمعمول در طول خواب مانند راه رفتن در خواب یا کابوس
- دندان قروچه
- شب ادراری
- خواب بی قرار
- مشکل بیدار شدن در صبح
بیشتر بخوانید : نقش تلویزیون در صحبت کردن کودکان
دلایل اختلال خواب در کودکان
- آپنه انسدادی خواب (OSA) به وقفه هایی در تنفس گفته می شود که اغلب همراه با خروپف یا نفس نفس زدن رخ می دهد. انسداد راه هوایی ناشی از بزرگ شدن لوزه ها و آدنوئیدها و یا چاقی اغلب علت OSA است. شرایط مربوط به کاهش تون عضلانی یا ناهنجاری های جمجمه-صورتی که در سندرم داون یا در کودکان مبتلا به انسداد بینی دیده می شود نیز می تواند باعث این بیماری شود.
- بی خوابی مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب است. این می تواند ناشی از عادات و روال های خواب نامناسب باشد. گاهی اوقات بی خوابی ناشی از شرایطی مانند آپنه انسدادی خواب یا سندرم پای بی قرار است. اولین خط درمان بی خوابی استفاده از راهبردهای شناختی رفتاری برای تغییر عادات و رفتارها و یادگیری مجدد نحوه به خواب رفتن و ماندن در خواب است.
- آپنه مرکزی زمانی اتفاق می افتد که بخشی از مغز که تنفس را کنترل می کند، روند تنفس را به درستی حفظ نمی کند. در نوزادان نارس نسبتاً شایع است زیرا مرکز تنفسی در مغز نابالغ است.
- هیپوونتیلاسیون تنفس یا تهویه ناکافی در شب است. این می تواند منجر به سطوح غیر طبیعی گاز خون (میزان اکسیژن و دی اکسید کربن در جریان خون) شود. هیپوونتیلاسیون در کودکان معمولاً با شرایطی مانند چاقی یا دیستروفی عضلانی همراه است.
- اختلالات خواب ریتم شبانه روزی باعث می شود که کودک یا نوجوان دیر یا نامنظم بخوابد. این زمانی اتفاق می افتد که ساعت داخلی بدن آنها مختل شود. نوجوانان معمولاً فاز خواب را به تأخیر می اندازند و دیر به رختخواب می روند و دیر بیدار می شوند.
- سندرم پای بی قرار وضعیتی است که باعث میل شدید به حرکت دادن پاها می شود. در برخی موارد، سندرم پای بیقرار در خانواده ها دیده می شود. یک ماده شیمیایی مهم در مغز به نام دوپامین که به کنترل حرکت کمک می کند ممکن است در کودکان مبتلا به سندرم پای بی قرار کم باشد. همچنین ممکن است مربوط به سطوح پایین آهن در مغز باشد. آهن برای فعالیت مناسب دوپامین مورد نیاز است.
- اختلال حرکتی دوره ای اندام باعث تکان یا حرکت مکرر پاها یا پاها در طول خواب می شود. این حرکات مکرر می تواند خواب را مختل کند و منجر به خواب آلودگی در طول روز شود.
- نارکولپسی یک اختلال خواب است که با خوابآلودگی بیش از حد، فعالیتهای رویایی در هنگام بیداری و از دست دادن ناگهانی تون عضلانی مشخص میشود.
- پاراسومنیا اختلالاتی است که باعث بروز رفتارهای غیرعادی یا غیرعادی در هنگام به خواب رفتن، خوابیدن یا بیدار شدن می شود. آنها شامل راه رفتن در خواب، وحشت های شبانه و برانگیختگی های گیج کننده هستند. برانگیختگی های گیج کننده می تواند باعث شود که کودک شما هنگام بیدار شدن از خواب یا درست پس از بیدار شدن، رفتاری عجیب یا گیج کند.
- اختلال حرکات موزون شامل نوعی تکان خوردن، غلت زدن یا کوبیدن سر است. برای اکثر کودکان، این یک راه آرامش بخش برای به خواب رفتن است و هیچ نگرانی ندارد.
نکاتی برای بهبود خواب کودک
- هر شب زمان مشخصی را برای خواب خود تعیین کنید و از آن متفاوت نباشید و خوابیدن در تعطیلات آخر هفته را تشویق نکنید. زمان بیدار شدن نباید بیش از 1 تا 1 و نیم ساعت متفاوت باشد.
- یک روتین آرامش بخش قبل از خواب ایجاد کنید، مانند حمام آب گرم یا خواندن داستان.
- کمتر از 6 ساعت قبل از خواب به کودکان غذا یا نوشیدنی حاوی کافئین ندهید.
- اطمینان حاصل کنید که دمای اتاق خواب راحت و اتاق خواب تاریک است.
- مطمئن شوید که سطح سر و صدا در خانه کم است.
- از دادن وعده های غذایی زیاد به کودکان نزدیک به زمان خواب خودداری کنید.
- زمان بازی بعد از شام را به زمانی آرامش بخش تبدیل کنید، زیرا فعالیت بیش از حد نزدیک به زمان خواب می تواند کودکان را بیدار نگه دارد.
- هنگام خواب کودک نباید تلویزیون، کامپیوتر، تلفن همراه، رادیو یا موسیقی پخش شود. تلویزیون و بازی های ویدیویی باید حداقل 1 ساعت قبل از خواب خاموش شوند.
- نوزادان و کودکان باید زمانی که خسته به نظر می رسند اما هنوز بیدار هستند (به جای اینکه در آغوش شما یا در اتاق دیگری بخوابند) در رختخواب قرار گیرند. از قرار گرفتن در رختخواب با کودک خود بپرهیزید تا او را بخوابانید.
اگر این نکات کمکی نکرد یا اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، با پزشک اطفال فرزندتان صحبت کنید.