کم شنوایی در کودکان می تواند بر توانایی کودک در رشد گفتار، زبان و مهارت های اجتماعی تأثیر بگذارد. هرچه کودکان کم شنوایی زودتر شروع به دریافت خدمات گفتاردرمانی کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که به پتانسیل کامل خود دست یابند. اگر فکر می کنید ممکن است کودکی دچار کم شنوایی شود، در اسرع وقت از پزشک کودک بخواهید غربالگری شنوایی را انجام دهد.
زمانی که هر بخشی از گوش به روش معمول کار نمی کند، کم شنوایی می تواند اتفاق بیفتد. این شامل گوش خارجی، گوش میانی، گوش داخلی، عصب شنوایی (آکوستیک) و سیستم شنوایی است.
علائم کم شنوایی در کودکان
حتی اگر کودکی قبلا غربالگری شنوایی را پشت سر گذاشته باشد، مهم است که به علائم زیر توجه کنید.
علائم در نوزادان
با صداهای بلند غافلگیر نمی شود.
پس از 6 ماهگی به منبع صدا روی نمی آورد.
تا 1 سالگی کلماتی مانند “دادا” یا “ماما” را بیان نمی کند.
وقتی شما را میبیند سر برمیگرداند، اما اگر فقط نام او را صدا کنید نه. این گاهی اوقات با توجه نکردن یا صرفاً نادیده گرفتن اشتباه می شود، اما می تواند نتیجه از دست دادن جزئی یا کامل شنوایی باشد.
به نظر می رسد برخی صداها را می شنود اما برخی دیگر را نه.
علائم در کودکان
گفتار به تأخیر می افتد.
گفتار واضح نیست.
دستورالعمل ها را دنبال نمی کند. این گاهی اوقات با توجه نکردن یا صرفاً نادیده گرفتن اشتباه می شود، اما می تواند نتیجه از دست دادن جزئی یا کامل شنوایی باشد.
اغلب می گوید: “ها؟”
صدای تلویزیون را خیلی زیاد می کند.
نوزادان و کودکان باید در نحوه بازی، یادگیری، برقراری ارتباط و عمل به نقاط عطفی برسند. تاخیر در هر یک از این نقاط عطف می تواند نشانه ای از کاهش شنوایی یا سایر مشکلات رشدی باشد.
غربالگری و تشخیص
غربالگری شنوایی می تواند تشخیص دهد که آیا کودک ممکن است کم شنوایی داشته باشد یا خیر. غربالگری شنوایی آسان است و دردناک نیست. در واقع، نوزادان اغلب در هنگام غربالگری در خواب هستند. زمان بسیار کوتاهی طول می کشد – معمولاً فقط چند دقیقه.
نوزادان
همه نوزادان باید حداکثر تا یک ماهگی غربالگری شنوایی انجام دهند. اکثر نوزادان در حالی که هنوز در بیمارستان هستند، شنوایی خود را غربالگری می کنند. اگر کودک غربالگری شنوایی را نگذراند، بسیار مهم است که آزمایش شنوایی کامل را در اسرع وقت انجام دهید، اما حداکثر تا 3 ماهگی.
کودکان
کودکان باید قبل از ورود به مدرسه یا هر زمان که نگرانی در مورد شنوایی کودک وجود دارد، شنوایی خود را آزمایش کنند. کودکانی که غربالگری شنوایی را پشت سر نمی گذارند باید در اسرع وقت آزمایش کامل شنوایی را انجام دهند.
علل و عوامل خطر
کم شنوایی ممکن است در هر زمانی از زندگی رخ دهد – از قبل از تولد تا بزرگسالی.
موارد زیر برخی از مواردی است که می تواند احتمال کم شنوایی کودک را افزایش دهد:
علت ژنتیکی: از هر 2 مورد کاهش شنوایی در نوزادان 1 مورد به دلایل ژنتیکی است. برخی از نوزادان با علت ژنتیکی کم شنوایی ممکن است اعضای خانواده خود را نیز کم شنوایی داشته باشند. از هر 3 نوزادی که دچار کم شنوایی ژنتیکی هستند، 1 نفر دارای “سندرم” هستند. این بدان معناست که آنها علاوه بر کم شنوایی، شرایط دیگری مانند سندرم داون یا سندرم آشر نیز دارند.
از هر 4 مورد کاهش شنوایی در نوزادان 1 مورد به دلیل عفونت مادر در دوران بارداری، عوارض پس از تولد و ضربه به سر است. به عنوان مثال، کودک:
- قبل از تولد در معرض عفونت قرار گرفته بود
- 5 روز یا بیشتر را در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) گذرانده یا در NICU دچار عوارض شده اید.
- برای درمان زردی بد به یک روش خاص مانند تزریق خون نیاز داشت
- سر، صورت یا گوش هایش به شکلی متفاوت از حد معمول شکل گرفته است
- دارای یک بیماری مانند یک اختلال عصبی است که ممکن است با کاهش شنوایی همراه باشد
- عفونتی در اطراف مغز و نخاع به نام مننژیت داشت
درمان کم شنوایی در کودکان
هیچ درمان یا مداخله ای برای هر فرد یا خانواده ای جواب نمی دهد. برنامه های درمانی خوب شامل نظارت دقیق، پیگیری و هرگونه تغییر مورد نیاز در طول مسیر می باشد. انواع مختلفی از گزینه های ارتباطی برای کودکان کم شنوایی و خانواده آنها وجود دارد. برخی از این گزینه ها عبارتند از:
- یادگیری راه های دیگر برای برقراری ارتباط، مانند زبان اشاره
- فناوری برای کمک به ارتباطات، مانند سمعک و کاشت حلزون
- دارو و جراحی برای اصلاح برخی از انواع کم شنوایی
- خدمات حمایتی خانواده
کلمات مرتبط :
کم شنوایی در کودکان – گفتاردرمانی در شهر قدس – گفتاردرمانی در اندیشه – گفتاردرمانی برای کودکان – کاردرمانی برای کودکان