مشکلات حرکتی در کودکان فلج مغزی از شایع ترین عوارضی هستند که در این کودکان وجود دارند و می توانند سبب کاهش کیفیت زندگی فرد مبتلا شوند.
فیزیوتراپی ، کاردرمانی و گفتاردرمانی در برنامه توانبخشی این کودکان اهمیت زیادی دارند و کمک زیادی به بهبود کیفیت زندگی آن ها می کنند.
علائم CP بسیار متفاوت است زیرا انواع و سطوح مختلف ناتوانی وجود دارد. نشانه اصلی که ممکن است کودک به سی پی مبتلا باشد تاخیر در رسیدن به نقاط عطف حرکتی (مانند غلت زدن، نشستن، ایستادن یا راه رفتن) است.
هر نوع فلج مغزی ، علائم و عوارضی را ایجاد می کند که در این جا به آن پرداخته ایم.
مشکلات حرکتی در کودکان فلج مغزی
فلج مغزی اسپاستیک
شایع ترین نوع سی پی سی پی است که حدود 80٪ از افراد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد.
افراد مبتلا به CP اسپاستیک دچار افزایش تون عضلانی هستند یعنی این که عضلات آنها سفت است و در نتیجه حرکات آنها ممکن است ناخوشایند باشد. فلج مغزی اسپاستیک معمولاً توسط قسمت هایی از بدن که تحت تأثیر قرار می گیرند توصیف می شود:
دیپلژی/دیپارزی اسپاستیک – در این نوع CP، سفتی عضلانی معمولا در پاها است و بازوها کمتر تحت تأثیر قرار میگیرند یا اصلاً تحت تأثیر قرار نمیگیرند. افراد مبتلا به دیپلژی اسپاستیک ممکن است در راه رفتن مشکل داشته باشند، زیرا عضلات سفت باسن و ساق پا باعث میشود پاهایشان به هم کشیده شود، به سمت داخل بچرخد و در زانوها متقاطع شود.
همی پلژی/همی پارزی اسپاستیک – این نوع سی پی تنها یک طرف بدن فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. معمولاً بازو بیشتر از ساق پا آسیب می بیند.
کوادری پلژی اسپاستیک/کوادری پارزی – کوادری پلژی اسپاستیک شدیدترین شکل CP اسپاستیک است و هر چهار اندام، تنه و صورت را درگیر می کند. افراد مبتلا به کوادری پارزی اسپاستیک معمولاً نمی توانند راه بروند و اغلب ناتوانی های رشدی دیگری مانند ناتوانی ذهنی دارند. تشنج؛ یا مشکلات بینایی، شنوایی یا گفتار.
مشکلات حرکتی در کودکان فلج مغزی آتاکسیک
افراد مبتلا به فلج مغزی آتاکسیک در تعادل و هماهنگی مشکل دارند. ممکن است هنگام راه رفتن ناپایدار باشند. آنها ممکن است با حرکات سریع یا حرکاتی که به کنترل زیادی نیاز دارند، مانند نوشتن، مشکل داشته باشند. هنگامی که به چیزی دست می یابند، ممکن است برای کنترل دست ها یا بازوهای خود مشکل داشته باشند.
فلج مغزی دیسکینتیک
افراد مبتلا به سی پی دیسکینتیک در کنترل حرکت دست ها، بازوها، پاها و پاهای خود مشکل دارند و نشستن و راه رفتن را دشوار می کند. حرکات غیر قابل کنترل هستند و می توانند آهسته و تاب دار یا سریع و تند و سریع باشند. گاهی اوقات صورت و زبان درگیر می شود و فرد در مکیدن، بلعیدن و صحبت کردن مشکل دارد. فرد مبتلا به CP دیسکینتیک دارای تون عضلانی است که می تواند تغییر کند (از خیلی سفت تا خیلی شل متفاوت است) نه تنها از روز به روز، بلکه حتی در طول یک روز.
درمان مشکلات حرکتی در کودکان فلج مغزی
درمان می تواند زندگی افرادی را که به این بیماری مبتلا هستند بهبود بخشد. شروع یک برنامه درمانی در اسرع وقت بسیار مهم است.
پس از تشخیص CP، تیمی از متخصصان بهداشت با کودک و خانواده همکاری می کنند تا برنامه ای را برای کمک به کودک برای رسیدن به حداکثر پتانسیل خود ایجاد کنند. درمان های رایج شامل داروها است. عمل جراحی ، بریس ، فیزیوتراپی و کاردرمانی است.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی تهران توان در شهر قدس خدمات توانبخشی فلج مغزی از جمله گفتاردرمانی و کاردرمانی را ارائه می دهند.