مراحل رشد حرکتی کودکان
رشد حرکتی کودک با عوامل متعددی از جمله ژنتیک، خلق و خو، فعالیت و شرایط زندگی بسیار منحصر به فرد است. دوران کودکی مرحله مهمی در یادگیری مهارت های حرکتی اساسی است. علاوه بر آگاهی بدن، کودک باید یاد بگیرد که بدن خود را در موقعیت های مختلف روزمره کنترل کند.
کودک هر بار یک قدم را توسعه می دهد و تاخیر در یک مرحله بر نقاط عطف بعدی تأثیر می گذارد. کودک یاد می گیرد که ابتدا حرکت سر خود را کنترل کند و به دنبال آن حرکت و وضعیت بدن خود را کنترل کند. هر کودکی این مراحل را با سرعت منحصر به فرد خود انجام می دهد.
مهارتهای حرکتی مهارتهایی هستند که حرکات و وظایفی را که ما هر روز انجام میدهیم را قادر میسازند. مهارت های حرکتی ظریف مهارت هایی هستند که نیاز به کنترل و دقت بالایی در عضلات کوچک دست دارند (مانند استفاده از چنگال). مهارتهای حرکتی درشت از عضلات بزرگ بدن برای ایجاد تعادل، هماهنگی، زمان واکنش و قدرت بدنی استفاده میکنند تا بتوانیم حرکات بزرگتری مانند راه رفتن و پریدن انجام دهیم.
مهارتهای حرکتی، حرکاتی را که کودکان برای کارهای روزمره، از غذا دادن به خود گرفته تا حرکت از مکانی به مکان دیگر، نیاز دارند، ممکن میسازد. به طور معمول، کودکان مهارتهای حرکتی خاصی را در سنین خاص توسعه میدهند، اما همه کودکان دقیقاً در یک زمان به نقاط عطف نمیرسند. اگر به نظر میرسد که کودک شما در رشد مهارتهای حرکتی ظریف یا درشت تاخیر دارد، احتمالاً مورد ارزیابی قرار میگیرد و ممکن است برای جبران نیاز به فیزیوتراپی یا کاردرمانی داشته باشد.
مراحل رشد حرکتی کودکان
رشد حرکات درشت
نوزاد 0 تا 4 هفته ای وقتی روی شکم می خوابد سر خود را بلند می کند.
نوزاد 0 تا 9 هفته ای وقتی روی شکم می خوابد سر خود را بالا نگه می دارد.
نوزاد 2 تا 3.5 ماهه سر خود را بالا نگه می دارد، زمانی که توسط بازوها به حالت نشسته کشیده می شود.
نوزاد 3.5 تا 5 ماهه در صورت تکیه بر آرنج، سینه و سر خود را به سمت بالا هل می دهد.
کودک 4 تا 6 ماهه از پشت به شکم می غلتد.
نوزاد 5 تا 7 ماهه اگر به حالت ایستاده بلند شود، با پاهایش فشار می آورد.
کودک 6 تا 8 ماهه می خزد و بدون تکیه گاه روی زمین می نشیند.
کودک 7 تا 10 ماهه بدون کمک می نشیند، می خزد و در مقابل تکیه گاه می ایستد.
نوزاد 7 تا 16 ماهه بدون تکیه گاه می ایستد.
کودک 7 تا 17 ماهه با حداقل حمایت یا بدون کمک راه می رود.
رشد حرکات ظریف
کودک از قبل از تولد شروع به حرکت اندام های فوقانی خود می کند. این شروعی برای رشد حرکتی ظریف است که پس از تولد به شرح زیر ادامه می یابد:
0-3 ماه
کودک کنترل سر و چشم را تمرین می کند و مهارت های حرکتی اندام فوقانی رشد می کند.
3-6 ماه
کودک یاد می گیرد که حرکت دست خود را تماشا کند. هنگامی که یک شی به کودک داده می شود، او آن را با نزدیک ترین دست به آن می گیرد. یک نوزاد شکل و اندازه یک شی را از نزدیک تماشا می کند.
6-9 ماه
هماهنگی دست نوزاد در حال بهبود است و دست غالب در حال ظهور است. چنگ زدن نوزاد به یک چنگ زدن با نوک انگشت تبدیل می شود.
کلمات مرتبط :
مراحل رشد حرکتی کودکان – مهارت های حرکتی درشت – مهارت های حرکتی ظریف – تاخیر در مهارت های حرکتی