لکنت زبان شایع ترین اختلال گفتاری است که معمولا در دوران کودکی رخ می دهد و با ایجاد وقفه و یا تکرار حرف در حین صحبت کردن مشخص می شود.
کودکی که لکنت دارد ، صداها ، هجاها یا کلمات را تکرار یا کش می دهد . لکنت زبان در کودک با تکرار کلمات هنگام یادگیری حرف زدن متفاوت است. این اختلال می تواند تاثیر منفی در روابط کودک با همسالان خود داشته و منجر به بروز مشکلاتی در تحصیل کودک شود.
اولین نشانه های لکنت معمولا زمانی که کودک بین 18 تا 24 ماهگی است دیده می شود در این سن کودکان شروع به ترکیب کلمات برای تشکیل جملات می کنند ، اگرچه اغلب کودکان و همزمان با رشد مهارت های زبانی خود بطور خودبخود لکنتشان برطرف می شود ولی در مواردی که لکنت در حال پیشرفت بود و هیچ نشانه بهبودی در نحوه حرف زدن کودک دیده نشد مراجعه به کلینیک گفتاردرمانی خوب و مشورت با یک گفتاردرمانگر ضروری است.
اگرجه لکنت معمولا در دوران کودکی رخ می هد اما ممکن است در بزرگسالی و در اثر مشکلاتی همچون سکته مغزی نیز رخ دهد.
این اختلال گفتاری شایع معمولا در کودکان 3 تا 7 سال دیده می شود و ممکن است در سنین بدو ورود به مدرسه تشدید نیز شود.
دلایل و عوامل مختلفی در بروز این اختلال نقش دارند از مشکلات جسمی و ژنتیکی تا مشکلات روحی شدید می توانند منجر به بروز لکنت در کودکان و بزرگسالان شوند.
برخی محققان معتقدند که لکنت زبان کودک ممکن است ژنتیکی باشد. کودکانی که لکنت زبان دارند در بیشتر موارد یکی از اعضای خانواده اشان نیز دچار این اختلال بوده است.
علائم لکنت زبان
- توقف مکرر بین حرف زدن
- تکرار بخشی از کلملات یا بخشی از جمله
- کش دادن بعضی از حروف
- تکرار هجا ، کلمات یا عبارات خاص
عوارض لکنت زبان
- امتناع از صحبت کردن در بین جمع
- ترس حین حرف زدن که خود سبب تشدید لکنت می شود.
- احساس خجالت از نحوه حرف زدن
- تغییر مکرر کلمات برای جلوگیری از بروز لکنت
- صحبت کردن آهسته یا خیلی تند
- بروز مشکلات روحی
- بروز مشکلات تحصیلی
انواع لکنت زبان
- لکنت رشد زمانی رخ می دهد که گفتار و رشد زبان کودک از آنچه او نیاز دارد یا می خواهد بگوید عقب مانده باشد.
- لکنت عصبی معمولا بعد از سکته مغزی یا آسیب دیدگی مغز رخ داده و به دلیل بروز اختلال بین سیگنال های مغزی و اعصاب و عضلات درگیر در گفتار ایجاد می شود.
- لکنت روانی معمولا پس از آسیب های شدید روحی مانند از دست دادن یا جدایی والدین ، مهاجرت و … رخ می دهد ، ترس شدید نیز می تواند منجر به بروز لکنت زبان شود.
گفتاردرمانی لکنت
گفتاردرمانی در اغلب موارد به عنوان درمان اصلی و قطعی لکنت زبان شناخته می شود.
برای تشخیص و ارزیابی دقیق شرایط گفتاری در کودک خود و آنچه سبب بروز این اختلال شده مشاوره با یک گفتاردرمانگر ضروری است.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی قدس ( گفتاردرمانی در شهر قدس ) از موثرترین های متدهای درمان لکنت برای کمک به بهبود شرایط گفتاری در کودکان دلبند شما بهره می برند.
لازم بذکر است که شروع به موقع مداخلات درمانی از جمله گفتاردرمانی کمک زیادی به بهبود شرایط گفتاری و افزایش شانس موفقیت در درمان این اختلال خواهد کرد.
گفتار درمانگر به کودک یاد می دهد که هنگام حرف زدن سرعت صحبت کردن را کاهش داده و در بین صحبت کردن با نفس کشیدن از احتمال بروز لکنت بکاهد.
همراهی والدین نیز نقش مهمی در فرایند درمان لکنت دارند و والدین باید بدانند که هرگونه سرزنش و تحقیر کودک از سوی آن ها می تواند منجر به تشدید این اختلال شود.
کلمات مرتبط :
گفتاردرمانی لکنت زبان – درمان لکنت با گفتاردرمانی – گفتاردرمانی در اکباتان – گفتاردرمانی در شهر قدس