توانبخشی سکته مغزی بخش مهمی از بهبود پس از سکته مغزی است که به بازیابی توانایی های فرد بیمار و کاهش عوارض ناشی از سکته مغزی کمک می کند.
هدف از توانبخشی سکته مغزی بازیابی توانایی های از دست رفته برای داشتن زندگی مستقل تر و با حداقل وابستگی به اطرافیان است.
شدت عوارض سکته مغزی و توانایی هر فرد برای بهبودی بسیار متفاوت است. محققان دریافتند افرادی که در برنامه توانبخشی سکته مغزی متمرکز شرکت می کنند عملکرد جسمی و حرکتی بهتری نسبت به افرادی که تحت توانبخشی قرار نمی گیرند خواهند داشت.
توانبخشی محدود به مشکلات جسمی ناشی از این عارضه مغزی نیست بلکه خدمات توانبخشی برای کمک به بهبود مشکلات و عوارض ذهنی ایجاد شده نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
سکته مغزی شایع ترین اختلال نورولوژیک و یکی از مهم ترین دلایل معلولیت و ناتوانی در سراسر جهان است که سالانه هزاران نفر را درگیر عوارض خود می کند.
این عارضه مغزی به دلیل انسداد عروق خونی در اثر وجود لخته خون و یا پارگی عروق خونرسان به مغز رخ می دهد ، در این شرایط خونرسانی به بخش هایی از مغز دچار اختلال شده و حتی ممکن است مرگ برخی سلول های مغزی رخ دهد که تمان این شرایط سبب بروز علائم و عوارض سکته مغزی شده و در مواردی حتی ممکن است جان بیمار را تهدید کند.
توانبخشی سکته مغزی
برنامه توانبخشی هر فرد بسته به شدت سکته . عوارضی که برای فرد ایجاد کرده و همچنین توانایی های بیمار منحصر بفرد خواهد بود و توسط متخصص کاردرمانی تنظیم می شود.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی تهران توان افزا ( کلینیک توانبخشی در شهر قدس ) از بروزترین متدهای توانبخشی برای کمک به بهبود شرایط مبتلایان به سکته مغزی بهره می برند.
کاردرمانی یکی از مهم ترین بخش های برنامه توانبخشی است که با ارائه تمریناتی به بهبود شرایط بیمار پس از این عارضه کمک می کند :
- تمرینات مهارت حرکتی این تمرینات می تواند به تقویت قدرت و هماهنگی عضلات شما کمک کند.
- آموزش تحرک. ممکن است درمانگر استفاده از وسایل کمک حرکتی مانند واکر ، عصا و ویلچر را به بیمار آموزش دهد.
- درمان ناشی از محدودیت ، بیمار تشویق به حرکت دادن اندام ضعیف شده می شود.
- درمان دامنه حرکتی. تمرینات خاص می تواند تنش عضلانی (اسپاسم) را کاهش داده و به بیمار در بازیابی دامنه حرکتی کمک کند.
درمان اختلالات ارتباطی پس از سکته مغزی با گفتاردرمانی امکان پذیر است ، گفتاردرمانی می تواند به بیمار در بازیابی توانایی های از دست رفته در صحبت کردن ، گوش دادن ، نوشتن و درک مطلب کمک کند.
لازم بذکر است که هرچه زودتر توانبخشی سکته مغزی شروع شود ، احتمال بازیابی توانایی ها و مهارت های از دست رفته بیشتر است.
مدت زمان توانبخشی سکته مغزی به شدت سکته و عوارض آن بستگی دارد ، برخی بیماران با چند ماه و برخی دیگر با چند سال توانبخشی به شرایط قابل قبولی می رسند.
کلمات مرتبط :